Back to top

Yas tržni centar, Yas ostrvo • Abu Dabi – Ujedinjeni Arapski Emirati

Firestone RubberGard™ EPDM, održiva krovna rešenja u surovim uslovima

Obim projekta:

•  Ugradnja 100,000 m2      1.52   mm   (60   Mil) debljine Firestone RubberGard™ EPDM krovne membrane na  prestižnom projektu: Yas tržni centar u Abu     Dabiju.

•  Krovna membrana morala je  da  odgovara ESTIDAMA standardima.

•  Potreban visok  nivo  UV otpornosti i dugo­trajna izdržljivost.

Izazovi:

• Surovi  klimatski uslovi u Abu Dabiju.

• Kratki  rokovi zahtevani od strane klijenta da bi se centar otvorio u planirano vreme.

• Pridržavanje strogim zahtevima ESTIDAMA izgradnje održivosti zgrade.

Rešenja:

•  Firestone RubberGard EPDM membrana je usklađena sa zahtevima ESTIDAMA izgradnje i specifikacijama održivosti klijenta.

•  Dugotrajna izdržljivost, čak i pri ekstremnom UV zračenju i toploti u Abu Dabiju.

•  Veliki RubberGard EPDM paneli, kombinovani sa  Firestone­ovim  QuickSeam™ Splice  Tape sistemom spajanja, obezbedili su efikasnu instalaciju koja  je    završena u kratkom roku.

•  Podrška posvećenog Firestone tehničkog i projektnog tima bila  je dostupna da  odgovori  na  sva pitanja brzo i efikasno pre, za vreme i posle instalacije.

Pozadina projekta

Yas tržni centar, nalazi se u srcu dinamičnog Yas ostrva, i pred­ stavlja ultimativno i prestižno iskustvo u kupovini, hrani i zabavi u Abu  Dabiju. Opisuje se kao  “deo slagalice koji nedostaje Yas ostrvu”.  232.258 m2    kompleksa moralo je  da  se  fokusira na održivost na svakom koraku u procesu izgradnje.

Generalnom izvođaču radova BESIX Group dodeljen je projekat. Iako  je PVC prvobitno bio  specificiran kao  krovna membrana, nije  bio  u  skladu sa lokalnim ESTIDAMA zahtevima obzirom da  se samo “materijali bez  hlora” mogu koristiti. ESTIDAMA je metodologija dizajna izgradnje za objekte u zajednicama koje su održive, a razvijena je i promovisana od  strane Urbanističkog saveta Abu Dabija.

Održivost, izdržljivost i brza instalacija

Firestone­ov “Master Contractor” Western Internatio­ nal preporučio je upotrebu RubberGard EPDM membrane  zbog njene usaglašenosti sa ESTIDAMA zahtevima, njene dugotrajne izdržljivosti i sposobnosti da odgovori na sve visoke  zahteve koji su postavljeni u izgradnji Yas tržnog centra.

Ključni  izazov bio  je  kratak rok  od  sedam meseci za instalaciju,  koji   je  klijent zahtevao,  tako  da   se  Yas tržni centar otvori kao  što  je  i planirano. Izvođač je bio   u  mogućnosti da   brzo i  efikasno  postavi  velike RubberGard EPDM panele i koristi QuickSeam™ tape sistem za spojeve i detalje, zahvaljujući treningu koji su imali u  Firestone­ovom tehničkom odeljenju i u trening centru u Briselu (Belgija)  i na licu mesta.

Korišćenje inverznog balastnog  sistema takođe  je  bio bonus, jer je omogućio korišćenje velikih  EPDM panela (6,10  m  širine  sa  30,50  m  dužine), što je  rezultovalo bržom i efikasnijom instalacijom. Manje spojeva je bilo potrebno tokom faze izgradnje, što  je takođe olakšalo proces instalacije.

Projekat izgradnje ove  veličine podržan  je  od  strane Firestone­ove tehničke podrške na  terenu. Tim je brzo rešavao tehnička  i  pitanja  proizvoda, što   je dovelo do  postavljanja visoko   izdrživog i  održivog krovnog sistema na Yas tržnom centru.